Konsertforedrag på Skogtun: Gutta på Skauen "De sang for livet"

lørdag 1. oktober 2022, 16.00 - 19.00

Informasjon

1. oktober kl. 16.00: Gutta på skauen: «De sang for livet». 

Konsertforedrag på Skogtun grendehus. Inngang kr. 150
 

På åpningsdagen for Kulturdagatn lørdag 1. oktober kan vi oppleve trioen Gutta på skauen med konsertforedraget «De sang for livet» - på Skogtun kl. 16.00.

Per Vollestad, Svein Olav Blindheim og Fredrik Øie Jensen tar med seg motstandssanger fra andre verdenskrig til Etnedal. Gjennom ord og toner tar de oss med inn i den kritiske pennen og sangens betydning og kraft i krisetider. Kampen for ytringsfrihet er på ingen måte av ny dato.

Trioen så dagens lys på 2000-tallet i forbindelse med et plate- og konsertsamarbeid med selveste Erik Bye. Gutta på skauen har gitt ut tre CD-er med sanger fra krigens dager, og en fjerde kommer nå i høst.
 

Konsertforedraget er basert på Per Vollestads bok "De sang for livet. Om norsk motstandskamp og forbudte viser under andre verdenskrig", som ble utgitt i sommer. 9. april 1940 tok tyskerne kontroll over NRK, og høsten 1941 ble hele 538 642 norske radioer konfiskert. Med det stilnet musikken i de tusen hjem, men samtidig våknet kreativiteten og diktergleden hos norske kvinner og menn. Nidviser om Hitler, NS og Quisling florerte og ble spredt fra munn til munn. Dette ble slått hardt ned på, og flere diktere og sangere havnet på Grini og i tyske konsentrasjonsleirer, men der fortsatte sangen.

De illegale visene hadde stor betydning for den norske motstandskampen under annen verdenskrig. Per Vollestad har samlet hele 400 folkelige illegale sanger fra hele landet.
 

En del av visene får vi høre – og høre om – på Skogtun 1. oktober. Arrangør er Etnedal kommune. Inngangsbilletten på kr. 150 inkluderer kaffe og kringle. Vil du sikre deg plass, send e-post til kulturkonsulent Nina E. Grønbrekk: nina.gronbrekk@etnedal.kommune.no.

Foto: Kjetil Rostad

 

Sted

Skogtun
 

Kontakt

Etnedal kommune
 

Legg til hendelsen i din kalender