Restaureringstiltak langs den kanaliserte delen av elveløpet - Etna

Etna 1947 - Klikk for stort bilde Etna 2016 - Klikk for stort bilde 10. april hadde Etnedal kommune, saman med Fylkesmannen i Innlandet, NVE og Dokkadeltaet Våtmarkssenter, informasjonsmøte for grunneigarar langs Etna frå Lundebrua til Høljarast. Møtet omhandla moglege restaureringstiltak langs den kanaliserte delen av elveløpet.

Kanaliseringa gjennom Sør-Etnedal som vart utført på 1950- og delvis 1960-talet gjorde Sør-Etnedal til bygdas beste jordbruksområde. Kanaliseringa har derfor hatt stor betydning for næringa i Etnedal. Prosjektet med restaurering av Etna skal på ingen måte vere i strid med jordbruket, målet er at dette skal vere vinn-vinn for alle.

Prosjektet skal omhandle nokon utvalde stader der ein skal sjå på moglegheiten for å tilbakeføre nokon meanderløp, opne opp ein og anna kroksjøar og/eller flytte forbygningar, og dermed forbetre forholda slik at det gangnar det biologiske mangfaldet utan at det går ut over landbruket.

Dokkadeltaet Våtmarkssenter har på oppdrag frå Fylkesmannen i Innlandet utført eit forprosjekt som viser kva restaureringstiltak som er moglege å få til. Det er ein føresetnad at grunneigarane er viljuge til å la dette skje på sin eigedom der det er aktuelt. I tillegg er det andre småprosjekt som kan køyrast parallelt med dette, som til dømes utsetting av steingrupper og utlegging av gytegrus eller liknande. Fylkesmannen oppfordra kommunen til å opprette ei prosjektgruppe for å sjå på dette i saman med aktuelle lag, foreningar og grunneigarar.

Dersom det er spørsmål rundt prosjektet, ta gjerne kontakt med kommunen.